Prosinec 2008

Kokosové koule- recept z Tanzanie

29. prosince 2008 v 14:10 pro slečny
Kokosové koule- recept z Tanzanie



POTŘEBY:

175g mouky

75g pískového cukru

1 čajová lžička prášku do pečiva

1 lžíce mléka

3 lžíce másla

1 vajíčko

375g strouhaného kokosu



POSTUP:

1. V míse rozmícháme mouku s práškem do pečiva.

2. Ve směsi vytlačíme důlek a do středu dáme máslo.

3. Přidáme polovinu strouhaného kokosu a cukr.

4. Vše smícháme.

5. Do směsi vlejeme mléko a ušlehané vejce.

6. Rukama vypracujeme těsto.

7. Potom si ruce trošku namastíme a vytvarujeme z těsta asi 20 kuliček.

8. Kuličky vyválíme ve zbytku kokosu.

9. Vymastíme plech a kuličky na něj položíme.

10. A dáme na 15 minut péct do vyhřáté trouby (180°C).

DOBROU CHUŤ


novoroční a vánoční nápoje

29. prosince 2008 v 14:06 pro slečny
Jablečný punč
Ingredience: 1 velké jablko, 3 dcl hotového ovocného čaje či rooibosu, 2 lžíce 100% jablečného koncentrátu, 1 kus celé skořice, 3 hvězdičky badyánu, 3 hřebíčky.

Postup: Jablko oloupeme, zbavíme jádřinců a rozmixujeme, potom přidáme čaj, přisladíme jablečným koncentrátem a dosypeme kořením. Tuto směs nalijeme do kastrůlku a necháme tři minuty převařit. Odstavíme, přecedíme, rozlijeme do sklenic a můžeme podávat.
Tímto způsobem si můžeme také připravit hruškový nebo mangový punč.

Vánoční čaj
Ingredience: 1 litr vody, 2 polévkové lžíce kvalitního černého čaje, 1 čajovou lžičku máty peprné, 1 celou skořici, 3 hřebíčky, půl čajové lžičky čerstvého mletého zázvoru, šťávu z jednoho citrónu, 1,5 lžíce javorového sirupu, agáve sirupu nebo medu.

Postup: Nasypeme si do konvice černý čaj a mátu, skořici, zázvor, hřebíček, zalijeme vše vroucí vodou a necháme osm minut louhovat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme citrónovou šťávu, přírodní sladidlo a můžeme nalévat do sklenic.

Sněhová nadílka
Ingredience: ¾ litru mléka (nejlépe v bio kvalitě). Pro alergiky můžeme použít rostlinná mléka - rýžové, sójové či ovesné, 1,5 lžíce kvalitního černého čaje, 1 bio vanilkový cukr, 2 hřebíčky, 1 skořice, 1 anýz, 1 badyán, smetana ke šlehání, pro alergiky rostlinná šlehačka.

Postup: Čaj s kořením nasypeme do konvice, zalijeme vroucím mlékem a necháme sedm minut louhovat. Pak dobře přecedíme, přisypeme vanilkový cukr a můžeme rozdělovat do pohárů. Ozdobíme čepičkou z ušlehané smetany.

Rooibosový svařáček
Ingredience: 2 čajové lžičky neochuceného čaje Foibos, 1 citrón, 2 polévkové lžíce agáve, javorového sirupu nebo medu, 3 hřebíčky, 1 celá skořice, 1 litr kvalitního červeného bio vína.

Postup: Do hrnce nalijeme víno, přidáme koření a sypaný rooibos, přivedeme k varu a vaříme čtyři minuty. Po uplynutí této doby odstavíme, přecedíme, přidáme šťávu z jednoho citrónu a dosladíme. Potom můžeme nalévat do připravených pohárků.

Medové překvapení
Ingredience: 2 polévkové lžíce kvalitního medu, ¼ litru 100% jablečného džusu, nejlépe v bio kvalitě, 2 skořice, 2 hřebíčky, ¾ litru vody, 2 lžíce kvalitního ovocného čaje.

Postup: Ovocný čaj přelijeme vroucí vodou a necháme sedm minut louhovat. Po uplynutí této doby jej přecedíme a necháme vychladnout. Pak osladíme medem, smícháme s vychlazeným jablečným džusem a nalijeme do předem připravených sklenic.

Horký exotický punč
Ingredience: 50 g třtinového cukru, 250 ml 100% multivitamínového džusu, 250 ml 100% ananasového džusu, 250 ml 100% jablečného džusu, 1,5 lžíce rooibosu, dle chuti můžeme přidat rum.

Postup: Sypaný rooibos zalijeme jedním litrem vroucí vody a necháme deset minut louhovat. po uplynutí této doby ho dobře přecedíme. Přilijeme ovocné džusy, osladíme tmavým cukrem a pomalinku zahříváme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Hotový nápoj podáváme horký ve sklenicích ozdobených plátkem ovoce nebo cukrovou krustou. Pro alkoholickou variantu nápoje přidáme přímo do sklenice rum v množství jedné polévkové lžíce.

Kokosový sen
Ingredience: ¾ litru vody, 1,5 lžíce kvalitního černého čaje, 4 kokosové ořechy, javorový nebo agáve sirup.

Postup: Uvaříme černý čaj, osladíme ho dle chuti sirupem a necháme vychladit. Z ořechů odřežeme víčka, kokosové mléko z nich vylijeme a smícháme s ochuceným čajem. Prázdné ořechy použijeme jako sklenice, spodek vysypeme kostkami ledu a zalijeme hotovým nápojem.

Šampaňský čaj
Ingredience: 1 láhev bílého suchého sektu, agáve nebo javorový sirup, kostky ledu, ¼ litru vody, 2 lžíce kvalitního černého čaje, šťáva z jednoho citrónu.

Postup: Sypaný čaj zalijeme vroucí vodou a necháme sedm minut louhovat, pak scedíme, osladíme a smícháme s citrónovou šťávou. Necháme pořádně vychladit. Potom smícháme s chlazeným sektem, rozdělíme do předem připravených nazdobených sklenic a můžeme podávat.

Novoroční připitek
Ingredience: 1 láhev bílého suchého sektu, agáve nebo javorový sirup, kostky ledu, ¼ litru vody, 2 lžíce čaje Foibos, šťáva z jednoho pomeranče.

Postup: Uvaříme rooibos, osladíme sirupem a necháme pořádně vychladit. Potom přidáme pomerančovou šťávu, smícháme se sektem a můžeme rozlévat do vychlazených sklenic, které můžeme ozdobit plátkem pomeranče.

Novoroční bowle
Ingredience: 2 pomeranče, 1 grapefruit, 2 mandarinky, půlku ananasu, 8 hřebíčků, 5 tobolek kardamomu, javorový sirup či med, 1 malou láhev rumu, 3 polévkové lžíce sypaného rooibosu.

Postup: Sypaný rooibos a koření zalijeme jedním a půl litrem vroucí vody a necháme ho deset minut louhovat, potom řádně scedíme. Jeden pomeranč a grep odšťavníme, zbylé ovoce oloupeme a nakrájíme na malé kousíčky. Do skleněné nádoby přelijeme rooibos, přidáme kousky ovoce a vymačkanou šťávu, dle chuti přisladíme sirupem nebo medem a přilijeme rum. Můžeme podávat.

Chuť a vůně koření nám mohou zaručeně zpříjemnit vánoční čas. Silice rostlin pomáhají přinést do duše pocit radosti, klidu a bezpečí rodinného kruhu. Přejeme vám nádherné Vánoce a do roku 2009 jen to nejlepší!


Dámy, nebojte se luxusu!

29. prosince 2008 v 14:05 pro slečny
Dámy, nebojte se luxusu!

V časech naštěstí minulých byly pro nás pojmy jako gala dinner, raut, garden party či módní show známy z amerických filmů. Vystačily jsme si s jedněmi šaty do divadla několik sezón a módní "novinky" jsme nakupovaly v Tuzexu nebo Maďarsku. Doba se však obrátila.



Bylo několik měsíců po revoluci, když jsem dostala pozvání do luxusního pražského hotelu na tiskovou konferenci spojenou s večeří. Pořádala ji italská agentura cestovního ruchu a na pozvánce bylo uvedeno: společenský oděv je předepsán a RSVP. Zkratku jsem znala, ale co si Italové představují jako vhodné oblečení, v tom jsem tápala. S dotazy jsem nepochodila ani u svých, rovněž pozvaných kamarádek. "Na šaty se vykašli," rýpnul si kolega z redakce, radši přemýšlej, jak si s taliány popovídáš, s angličtinou u nich neuspěješ. Já to dělám tak, že se před večeří vplížím do restaurace, kde jsou na stolech jmenovky a přehodím si tu svou vedle někoho s kým se domluvím."

Oblečení jsem vyřešila po svém
Nejprve jsem oběhla několik půjčoven společenských oděvů. V těch levnějších jsem nacházela pouze mírně ucourané hadříky, v luxusních za vypůjčení vyžadovali částku, za kterou bych si pořídila nové. A navíc měly jedno společné: byly načančané jako šlehačkový dort. Se svou sportovní postavou jsem v nich vypadala jako zápasník Frištenský v kraječkách, i když se prodavačky rozplývaly chválu, jak mi to sluší. Vsadila jsem na originalitu posbíranou v šatníku. Manželovu bílou hedvábnou košili, která mi sahala do půli stehen, jsem opásala širokým černým koženým opaskem a na své si přišly i černé saténové kalhoty. Umýt si vlasy, natož kadeřnici, jsem už v pracovním shonu nestihla, ale vyřešil to do turbanu umně zavázaný světle modrý hedvábný šátek. Moje drahá polovička se sice dívala podezíravě, ale ostudu jsem neudělala, ovšem nebylo to to pravé. Být skutečnou dámou totiž neznamená se jen vybraně chovat, ale také volit správné oblečení. Chodíte na operu nebo koncert v džínách jako angličtí turisté? Na vernisáž v tričku, abyste "zapadla" mezi bohémy? A na ples v kostýmku? Jestli ano, pak je nejvyšší čas nastudovat několik pravidel vhodného oblékání. Tyto prohřešky nedělám, ale pokud mi přijde pozvánka na společenskou akci, budu se muset předem poradit s odbornicí.

Slečna Petra radí
"Když dostaneš pozvánku, většinou tam je uvedeno, co si máš obléci ty i tvůj partner. Vtip je v tom, že málokterá žena si pod slovy jako black nebo white tie, představí něco konkrétního," směje se kamarádka, povoláním módní návrhářka a stylistka. Black tie v přeneseném významu znamená, že se od pánů vyžaduje smoking (nikoliv tedy oblek s kravatou). Dámy se v barvách samozřejmě nemusí držet jen černé, barevnou paletu můžete zvolit velmi širokou. Jedná-li se o komornější událost v menší společnosti, vystačíte s koktejlovými šaty.

Najdete-li na své pozvánce na společenskou akci výraz "white tie", pak vězte, že se jedná o velmi formální událost. Pánové musí pro tento večer do fraku s bílou košilí, vestou a bílým motýlkem a na nohy patří černé lakýrky. Pro nás to automaticky znamená dlouhou večerní róbu. Stojí-li na pozvánce "formal" čili formální oblečení, obvykle platí stejné pravidla jako u "black tie". Ocitnete-li se však v kreativním prostředí, mohou pánové zvolit smoking s černou košilí bez kravaty. Pro přítomné dámy opět platí koktejlky, dlouhé večerní šaty či elegantní večerní kostýmek. Doporučuje-li hostitel oblečení "creative black tie", dává vám najevo, že sice půjde o formální událost, ale zároveň vám dává prostor k uplatnění žhavých módních trendů ve večerním oblečení. Jsou-li proto v módě například luxusní svetříky s korálovými výšivkami v kombinaci se širokou sukní, nebudete vypadat nepatřičně v úpletu. Pro pány opět platí smoking, mohou však klasickou bílou košili nahradit černou bez motýlku.

Ze všech pravidel v oblékání do společnosti je "semi-formal" tím nejošemetnějším. Většinou to znamená, že velké večerní šaty či smoking nejsou vhodné. Zde se musíte řídit časem, ve kterém se událost koná. Je-li začátek po 18. hodině, oblečte si koktejlové šaty a svého partnera navlékněte do tmavého obleku. Jedná-li se o dopolední či odpolední událost, připravte si elegantní kostýmek, nejlépe hedvábný a v tlumených studených barvách, které jsou nyní na výsluní. Vyrážíte-li na koktejlový večírek, pak samozřejmě koktejlky! Mladé dámy, které mají bezvadnou postavu a dlouhé nohy, si mohou dovolit šaty nad kolena, (na minisukně zapomeňte), faldíky raději zahalte do něčeho splývavějšího. Podle Petry prý letí inspirace Marokem, která je charakteristická rozevlátými sukněmi i halenami. Chybět nesmí lakované lodičky na vysokém podpatku, a ze kterých vykukují prstíky, měly by být nalakované podle barvy malé kabelky.

Dressy casual se překládá jako nedbalá elegance. Ale velký pozor! Nedbalá elegance v tomto případě neznamená džíny nebo šortky! Měly byste vypadat elegantně, nikoliv však příliš slavnostně. Spraví to zajímavé šaty, kostýmek s krajkovým topem, nebo hedvábnou košilí pánského střihu.

Prosím ke stolu
Patřičně oblečeny, můžeme sebevědomě vkročit do oné luxusní restaurace s italskými specialitami. Nepatřím k oněm několika vzácným jedincům, narozeným ve šlechtických rodinách, takže si neporadím se ctí, jak obstát bez trapasu při hostině o sedmi chodech. Množství skleniček a která je k čemu připravena, jsem byla schopna rozeznat. Horší to bylo s příbory. Nejsem barbar, ale když měly na stůl přijít dary moře, znervózněla jsem. Ústřice, humra, krevety, langusty nebo škeble si většinou bojím dát, (i když jsem na ně pozvána), protože nikdy nevím, jak na ně. Naštěstí naproti mně usednul italský gentleman a měla jsem tudíž možnost ho pozorovat a napodobovat. Byl to ovšem krevetový virtuóz. Stačilo mu několik pohybů vidličkou, pár bodnutí nožem a bez jediného vystříknutí vysvobodil zvířátko z jeho krunýře.

Hřebíčkem do rakve mého sebevědomí byly ústřice. Když ochotný italský číšník viděl zmatené pohledy českých hostů, převedl nám, jak si poradit. Takže se podělím i s vámi: S talířem ústřic dostanete na stůl tmavý chléb, plátky italského sýra chesteru, vinaigrette, koktejlovou omáčku nebo tabasco. Ústřici vezmeme do ruky několikrát přeloženým ubrouskem tak, aby jste měly oblou část lastury dole. Ústřicovým nožíkem oddělte lasturu na švu, my méně zručné můžeme použít kleštičky. Oddělíme vousky a střívka, zakápneme maso trochou citronové šťávy, opepříme a bez mlaskání vysajeme z lastury i s mořskou vodou. Lehko se to píše, realizace je horší, zvláště, když to nemáme kde natrénovat. Nevím, jak často vás váš přítel zve na ústřicové hody, v naší rodině to nehrozí.

Pár rad pro luxusní stolování
nemlaskejte

nemluvte s plnými ústy

začněte jíst, teprve když mají jídlo všichni u stolu

jste dáma, seďte rovně, nedávejte nohu přes nohu, zkřížit se mohou pouze kotníky

neopírejte se lokty o stůl

před každým napitím si otřete ústa ubrouskem

potřebujete-li si odskočit, tak mezi jednotlivými chody

když vám spadne ubrousek nebo příbor pod stůl, nechte ho ležet a požádejte o nový

nezouvejte si lodičky, i kdyby vás tlačily k nevydržení

rtěnka nebo pudřenka ke stolu nepatří

i tam, kde je ještě dovoleno kouřit, počkejte až na kávu a dovolte se spolustolujících

Titulní foto: dreamstime.com


22.12. 2008 - 28.12. 2008

29. prosince 2008 v 8:57 návštěvnost
Navstevnost :
Pondeli: 62
Utery: 49
Streda: 34
Ctvrtek: 54
Patek: 37
Sobota: 50
Nedele: 59

Celkem: 345





kukněte, co mi neska vyšlo v testu :)

22. prosince 2008 v 12:37 něco o mě
Pokud si taky chcete udělat test osobnosti, tak tady stáhnete zadání (pravým a ulož jako: stahuj a tady je vyhodnocení: vyhodnocení )
Portrét ENFP - Extraverted iNtuitive Feeling Perceiving
(Extraverní iNtuitivní typ s převahou Cítění; pod vlivem Vnímání)

Nadšenec


15.12. 2008 - 21.12. 2008

22. prosince 2008 v 11:26 návštěvnost
Navstevnost :
Pondeli: 49
Utery: 47
Streda: 38
Ctvrtek: 32
Patek: 59
Sobota: 54
Nedele: 76

Celkem: 355


8.12. 2008 - 14.12. 2008

15. prosince 2008 v 15:30 návštěvnost
Navstevnost :
Pondeli: 38
Utery: 40
Streda: 39
Ctvrtek: 45
Patek: 52
Sobota: 58
Nedele: 46

Celkem: 318


kukačkové hodiny

14. prosince 2008 v 22:20 úsměv
kukačka


Včera jsem se svými kamarádkami vyrazila na večírek. Manželovi jsem
řekla,že se vrátím o půlnoci. "Slibuji ti, miláčku, že se nevrátím ani o
minutu později!" prohlásila jsem a vyrazila. Ale večírek byl fantastický.
Drinky,tanečky, znovu drinky a znovu tanečky , ještě víc drinků. bylo to
tak skvělé, že jsem zapomněla na čas!!! Když jsem se vrátila domů, byly
tři hodiny v noci.
Vcházím do bytu, jako myška otvírám dveře a vtom slyším tu zatracenou
kukačku v hodinách, jak kuká třikrát! Když jsem si uvědomila, že manžel se
při tom kukání může probudit, zakukala jsem sama ještě devětkrát. Byla
jsem na sebe velice pyšná a spokojená, že i když jsem ožralá jak dělo,
dostala jsem takový dobrý nápad - podařilo se mi vyhnout nepříjemnosti s
manželem.!!! Rychle jsem si lehla a usínala s myšlenkou na to, jak jsem
inteligentní. Ráno, během snídaně,se manžel zeptal, kdy jsem se vrátila z
večírku. A tak říkám, že přesně o půlnoci, jak jsem slíbila. Nic neříkal a
ani nevypadal, že by měl nějaké podezření. "To je skvělé, jsem
zachráněná..!"> pomyslela> jsem si a otřela pot z čela.
Manžel se na mě po chvíli vážně podíval a povídá: "Víš, musíme vyměnit ty
naše kukačkové hodiny." Zbledla jsem strachy a ptám se pokorně: "Aaano? A
proč, miláčku? A on na to: "Víš, dneska v noci kukačka zakukala
třikrát,potom - nevím, jak to udělala- vykřikla Ó bože!,znovu zakukala
čtyřikrát, vyzvracela se v předsíni, zakukala ještě třikrát a upadla
smíchem na podlahu.
Kuknula ještě jednou, šlápla na kočku a převrátila stolek v obýváku. Potom
se svalila vedle mě, a zatímco kukala naposledy, hlasitě si uprdla. Pak
začala chrápat.


slohová práce

14. prosince 2008 v 22:16 úsměv
Slohová práce žáka ZŠ na téma: Moji rodiče.

Rodiče se dělí na dvě části: matku a otce.

Matka se ještě rozděluje na ženu v domácnosti a v zaměstnání.

Doma se potom ještě skládá z manželky, matky, kuchařky, uklízečky, pradleny, zásobovačky, účetní, vychovatelky.... ostatní si nepamatuji, ale máma toho umí vyjmenovat víc, jako např. služka, otrok a jiné .

Matka se vyznačuje tím, že se zázračně nachází na více místech najednou, umí v jedné chvíli myslet na sto věcí, přičemž deset věcí dělá současně.
Vidím na vlastní oči, jak po návratu z práce dá vařit vodu na sporák , zatímco zadělá na buchty. Přitom jí běží pračka, do které chodí vyměňovat prádlo, mně vymýšlí věty oznamovací, tázací a rozkazovací a naší Olinku zkouší z velké násobilky. Ve volném čase stačí i vyžehlit . Že potom přebalí malého Karlíka a udělá mu Sunar s krupicí si ani nevšimnu.

Dvě oči mi na to nestačí. Když potom zasedneme k večeři, všechno je připravené na stole, já mám na teplákách zašité nové díry , Olina má umyté vlasy a prádlo visí na balkoně.

Potají si mámu prohlížím. Máma má opravdu jen dvě ruce a přece, když přijde domů z práce má v jedné velkou a malou kabelku, v druhé dvě síťovky s nákupem a v třetí.... ne, vždyť jsem už povídal, že má jen dvě ruce, ale nese i Karlíka ve fusaku.


Otec se neskládá ani nerozděluje.

Nachází se v zaměstnání a doma, ale doma ho najdete málokdy. Kromě snídání a večeření, když sedí u stolu, vyskytuje se obyčejně v křesle nebo na gauči a bývá zakrytý novinami.

Zanechává po sobě vždy totožné stopy: rozevřené a převrácené noviny a cigaretový popel, někdy i v popelníku. Na rozdíl od mámy, i když má taky dvě ruce, přichází domu s rukama prázdnýma. Jestli umí násobilku nevím, ale
psát asi neumí, protože mi ještě žákovskou knížku nikdy nepodepsal. A ani není prozkoumané, proč patří do skupiny rodičů, když na rodičovské sdružení vůbec nechodí. Jak umýt auto ještě nezkoušel

Pan učitel povídal, abychom se při psaní tohoto úkolu zamysleli nad prací svých rodičů. Ve škole přidělují žáka, který řádně nepracuje a neučí se, dobrému a snaživému žákovi, aby se od něj něco naučil . Tak si myslím, že při svatbě přidělují muže ženám, aby je ženy něčemu dobrému naučily a měly na ně dobrý vliv.

Mojí mámě se to zatím bohužel nepodařilo.



1.12. 2008 - 7.12. 2008

9. prosince 2008 v 16:17 návštěvnost
Navstevnost :
Pondeli: 41
Utery: 30
Streda: 39
Ctvrtek: 33
Patek: 31
Sobota: 35
Nedele: 48

Celkem: 257



24.11. 2008 - 30.11. 2008

1. prosince 2008 v 10:41 návštěvnost
Navstevnost :
Pondeli: 56
Utery: 51
Streda: 49
Ctvrtek: 44
Patek: 47
Sobota: 36
Nedele: 52

Celkem: 335